In de zoektocht naar een nieuwe IT collega kom je al snel terecht in een wirwar van termen. Technische taal biedt een scala aan alleen al programmeertalen, zoals Java, PHP en C#. Zorgvuldig werk je een opgedreund lijstje af van de IT-manager met daarop de kwaliteiten en benodigde technische kennis voor een nieuwe collega. Maar wil je met een IT’er rond de tafel? Dan merk je snel genoeg dat dit niet voldoende is. Wil je weten of een persoon goed op de functie past, dan heb je ook kennis van de inhoud nodig.
Kennis van de inhoud
Als er een (kloppend) vooroordeel over IT’ers bestaat, is het dat zij vaak goed voorbereid op gesprek komen. Wellicht een open deur, maar bereid jezelf goed voor. Uiteraard hoef je geen expert te zijn, maar verdiep je wel in de IT-terminologie. Het is complexe materie, dus weet je iets niet? Geef het aan tijdens het gesprek of vraag de sollicitant om meer toelichting. De meeste sollicitanten leggen het je graag uit.
Vergeet de soft skills niet
Bij het selecteren van kandidaten kijk je in eerste instantie naar hun technische kwaliteiten. Uiteindelijk is dat de voornaamste reden om iemand aan je team toe te voegen. Maar vergeet niet te kijken naar het persoonlijke aspect: de soft skills.
Soft skills vertellen hoe iemand met zijn of haar werk én anderen omgaat. Denk aan vaardigheden als leiderschapskwaliteiten, maar ook het vermogen om structureel te werken of veerkrachtig om te gaan met tegenslagen. Welke soft skills voor jouw organisatie belangrijk zijn, verschilt per organisatie en zelfs per team. Door deze vaardigheden in kaart te brengen, maak je inzichtelijk of er een match tussen een sollicitant, de organisatie en het team bestaat.
Denk hier voorafgaand aan het sollicitatieproces goed over na. Is het bijvoorbeeld belangrijk dat de kandidaat leiderschapskwaliteiten bezit? Of dat hij of zij een teamspeler is? Dit zijn geen vanzelfsprekende zaken. Een andere set soft skills kan ervoor zorgen dat de meest bekwame programmeur voor jouw bedrijf toch niet van toegevoegde waarde is.
Verplaats je in de kandidaat
De nummer 1 ergernis van menig IT’er zijn berichten van recruiters die hun profiel niet goed of zelfs helemaal niet lezen. Neem de moeite om je te verdiepen in de achtergrond van iemand. Denk je dat die openstaande functie past bij de persoon die jij gevonden hebt? Stel een bericht op en geef duidelijk aan waarom jij dat denkt. Wat spreekt jou aan in het profiel van die persoon? En welke dingen kun je vertellen, waardoor je iemand enthousiasmeert? Denk aan informatie over de organisatie, het team of de werkzaamheden.
Focus op duurzame relaties
Nadat je iemand aanschrijft, is het des te belangrijker dat je (vlug) reageert bij een respons. Geef antwoord op vragen en reageer als je een afwijzing ontvangt. Wellicht spreekt de functie niet aan, maar bestaat er wel een match tussen deze persoon en jouw organisatie. Wanneer dit het geval is, is het interessant om elkaar te blijven volgen. Probeer erachter te komen waar iemand naar op zoek is, zodat wanneer er een passende vacature vrijkomt, je iemand opnieuw kan (en mag!) benaderen. Zo blijf je voor die persoon, en wie weet toekomstige collega, relevant.